Etter at Terje Lien i Rørosbaker’n fant sin mors håndskrevne oppskriftsbok bestemte han seg for å starte bakeri. Fokus har alltid vært å bevare kvaliteten på produktene av over 100 år gamle tradisjonsrike oppskrifter. Derfor var det ingen overraskelse at Terje Lien var kompromissløs når det skulle investeres i ny produksjonslinje til Rørosbaker’n sitt nye hypermoderne bakeri som stod ferdig juni 2014. Kvaliteten på produktene skulle være den samme som den har vært i over 100 år.

Gjennom oppveksten så Terje Lien sin mor levere litt bakst i nærområdet på Røros. Etter å ha tråkket sine barnesko i den tradisjonsrike bygda fant han ut at ingen lagde så gode lemser og flatbrød som mor og bestemor. Terje så et potensiale, og etter at han kom over oppskriftsboka til sin mor var valget enkelt, han etablerte Hjemmebakeren i 1991 og var igang. I hovedsak var det lemser og flatbrød som ble produsert. Alt på gamlemåten med kjevling for hånd og steking på takke. Den gode hjemmelagde smaken av de tradisjonsrike produktene sørget for stor etterspørsel. I 2005 ble Hjemmebakeren til Rørosbaker’n, et strategisk smart valg. Baksten etter de gamle oppskriftene fra mor fikk nå en forankring til særnorske Røros, bygda som er selve bildet på norsk nasjonalromantikk, kos og hygge. Til og med designet på emballasjen oser av norsk tradisjon. Produktene fra Rørosbaker’n er ikledd mønster hentet fra herrebunaden ifra Røros. Selv om mønsteret brukt på pakningene er gammelt og norskt, er designet alikevel tilpasset en moderne drakt med klare norske røtter.

LANG OG KOMPROMISSLØS PROSESS
Etter som etterspørselen økte begynte Terje Lien i 2007 å tenke tanken på å utvide Rørosbaker’n. Det var mange hensyn å ta, riktig lokaler, hvordan bevare kvalitet ved å automatisere for å tilfredstille etterspørsel, hvordan skal produksjonslinjen være, tomt, nye produkter, osv. For utviklingen av produksjonslinjen ble Josef Filtvedt i Dynatec AS kontaktet. Dynatec AS startet med å tegne en fabrikk med produksjonstekniske løsninger som videre ble priset av en entreprenør. Deretter skulle produksjonslinjen tegnes. Før Dynatec AS startet den prosessen var Terje Lien krystallklar; “Vi forandrer ikke på oppskrifta nei, det er dere som må tilpasse utstyret!” Han var ikke bekymret for at Dynatec AS ikke skulle oppfylle de kravene. Mange år gikk med justering av tegninger frem og tilbake. Nye produkter skulle tas hensyn til, ville produksjonslinjen takle de? Da Innovasjon Norge kom på banen var økonomien på plass og Dynatec AS begynte utviklingen av en spesiallinje som ville bevare det hjemmebakte særpreget Rørosbaker’n er kjent for. Terje Lien var trygg på at de hadde utviklet det ideelle bakeriet da spaden ble satt i jorda 1. desember 2013.

HYPERMODERNE BAKERI
Juni 2014 åpnet Rørosbaker’n dørene i sitt nye moderne bakeri. Alt var tatt hensyn til. Egen glutenfri avdeling med eget råvarelager og atmosfærisk overtrykk. Sentralstøvsugeranlegg sørger for minimalt med melstøv i bakeriet, og stort aircondition-anlegg for konstant temperatur og luftfuktighet i bakeriet. Stort lager til emballasje og råvarer samt stort fryserom. Alt er tenkt igjennom flere ganger, ikke minst den 16 meter spesialutviklede stekelinjen Dynatec har utviklet. “Men hvorfor disse investeringene?” spør jeg Terje.

FREMTIDEN I GAMLE TRADISJONER
“Jeg har nån gutta som vil ta over da” sier Terje på sin særegne dialekt, trygt forvisset om at familiebedriften blir drevet videre. Nå viser det seg at det er både en nylansering og flere hemmeligheter på trappene, noe som gjør at Terje Lien ser lyst på fremtiden for Rørosbaker’n. “Vi leverer flatbrød til de store kjedene Coop, Norgesgruppen, Rema og ICA og de vil ha flere av våre produkter” forteller Terje, “og som eneste norske produsent produserer vi nå porsjonsflatbrød for Horeca” fortsetter han. “Nå i høst lanserer vi potetkake etter en meget vellykket prøvesmaking under Rennebumart’n” sier Terje. “Vi solgte over 500 pakker potetkake på to dager og alle kom med samme tilbakemelding; smaker akkurat som mor eller bestemor bakte de” humrer han. “Så lenge vi er tro mot oppskriftene, bruker norske råvarer vil vi alltid klare å levere smaken av norske tradisjoner og nå med det nye bakeriet også til et større marked” avslutter Terje Lien. Hemmelighetene rundt hva som kommer av nyheter vil han fåreløpig vente med å avsløre, men så lenge Terje fortsetter å bla i den håndskrevne oppskriftsboka etter mor kan vi vente oss gode smakstradisjoner også i fremtiden fra Rørosbaker’n.

Les mer
“Vi forandrer ikke på oppskrifta nei, det er dere som må tilpasse utstyret”Terje Lien, Rørosbaker'n AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Josef Filtvedt
Josef.filtvedt@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
100 års
gammel oppskrift
16 meter
lang stekelinje