Dynatec Kjevlelinje Åge er helt åpen i hygienisk design

Tradisjonelle kjevlelinjer har i hovedsak utviklet seg i samme retning siden 1970-tallet og blitt ganske like på design og funksjon. Den nye kjevlelinjen bygger på helt åpen ramme av 15 mm eloksert aluminium uten lukkede hulrom i rammekonstruksjonen.


Bakgrunn –tradisjonelle kjevlelinjer
Tradisjonelle kjevlelinjer har i hovedsak utviklet seg i samme retning siden 1970-tallet og blitt ganske like på design og funksjon. De bygges som standard kjevlemoduler med transportører mellom kjevlemodulene. Konstruksjonen bygger på en knekket plateprofil som holder lager og komponenter på plass, og et utvendig deksel som skjuler motorer, gir og komponenter bak blanke flater. Konstruksjonen danner lukkede hulrom som fylles med støv og forurensing fra luft og kjevleprosess over tid. Motor og gir avgir varme, som danner gode forhold for utvikling av møll, bakterier og muggsopp.

DYNATEC kjevlelinje med massiv ramme
Utvikling og valg av løsninger til ny kjevlelinje har skjedd i tett samarbeid med erfarne bakere som kjenner behovene i bakerier, samt servicefolk og ingeniører som har jobbet i bakerbransjen siden 1982. Designet bygger på prinsipper som er utviklet i kjøtt- og fiskebransjen gjennom mange år. Konstruksjonen reduserer behovet for rengjøring vesentlig, og forenkler rengjøringsbehovet som er påkrevet. Den nye kjevlelinjen bygger på helt åpen ramme av 15 mm eloksert aluminium uten lukkede hulrom i rammekonstruksjonen. Motorer og gir står åpent montert direkte på akselen med enkel tilgang for rengjøring og service. Kabler ligger helt åpent i gitterkanal som er montert utvendig på rammen. Prinsippet er at rengjøring og service i hovedsak skal utføres uten å fjerne store metalldeksler.

Deigmating
Deigmating leveres i 3 utgaver avhengig av deigtype:
– Skruemating via dyse for lompedeig, tortilladeig, knekkebrøddeig og andre myke deiger som kan mates med skrue og dyse.
– Tradisjonell deigmater for flatbrød, lefse, møljebrød
– Skånsom deigmater for gjærdeiger og følsomme masser
Dyser kan skiftes enkelt uten bruk av verktøy. Ulike bredder og tykkelser på deigteppet kan oppnås kun ved å skifte dyse med individuelt tilpasset åpning. Deigmater for løse deiger kan demonteres fullstendig slik at alle skjulte flater blir tilgjengelig for vasking og kontroll. Deigen kan mates ut i smal bredde som kjevles ut til full bredde med Orbitroller og utbredingsvalser.

Melstrøere
DYNATEC kjevlelinje har nye melstrøere som bygger på 40 års erfaring med ulike prinsipper for melstrøing. De beste løsningene er tatt videre i et nytt design der rengjøring og service er hensyntatt på en bedre måte enn tidligere modeller. Løsningen bygger på et prinsipp med roterende børste mot en hullplate av plast i bunnen av melstrøeren. Løsningen er robust og lite følsom for variasjoner i strømelet. Grundige teste har gitt svært gode resultater og fremragende stabilitet over tid.
– Justerbar avstand til melbørste via lett tilgjengelig hendel på operatørsiden
– Hullplaten kan trekkes ut på enden uten bruk av verktøy selv om melstrøeren er fylt med mel.
– Hullplate i plast med fjærende effekt gir jevnere melstrøing i hele bredden
– Små variasjoner i melbørste tas opp av en fjærende hullplate av plast
– Jevnere strøing oppnås med mange små hull som er konet på undersiden, slik at platen ikke blokkeres av mel
– Kjededrift er erstattet med tannhjul av plast uten behov for smøring eller fett
– Hele strøeren kan trekkes til siden eller løftes opp for rengjøring og service
Kjevlevalser
Nye kjevlevalser av maskinerte massive aksler med store buer uten hjørner gir bedre styrke enn sveisede rørvalser. Kjevlevalser leveres med fire ulike utførelser på overflaten:

– Standard maskinert overflate gir plan overflate og slitestyrke som tidligere modeller
– Maskinert overflate + rullepolering gir polert overflate og bedre slitestyrke pga. kaldherdingseffekt fra rullepolering
– Hardkrommet og polert overflate for flatbrød, møljebrød og stive deiger
– Teflonbelagt overflate for klebrige deiger
– Modulbasert konstruksjon med løs kjevlestasjon som kan monteres og kalibreres ferdig på fabrikken, og innmontering i linjen kan gjøres av kunden eller lokale servicefolk.

Massive kjevlevalser kan dreies ned etter ev. skader på overflaten av valsene. Overflaten kan bearbeides flere ganger med samme kvalitet og slitestyrke som nye valser.

Orbitroller kjevler deigen i krumme baner
Orbitroller er et patentert kjevleprinsipp basert på kjevling langs krummede baner. Kjevlingen starter som tverrkjevling og går gradvis over til langsgående kjevling ut mot kanten av deigteppet. Orbitroller kan kjevle ned deigteppet fra 20 – 25 mm til 3 – 5 mm i ett trinn ved skånsom kjevling av smale striper som overlapper hverandre. Orbitroller har bølget underlag som bidrar til tverrkjevling og «massasje» av deigteppet også fra undersiden.

Utbredingsvals
NY utbredingsvals leveres i ett maskinert stykke uten bevegelige deler. Valsen har dobbel utbredingsfunksjon gjennom skrue (gjenge) med 2 innløp på begge sider fra midten. Når valsen har rotert ½ runde har spiral nr. 1 kommet ut til kanten og neste spiral starter fra midten av valsen. Etter 1 hel omdreining har spiralene beveget seg fra midten og ut til kanten 2 ganger – som er dobbelt så mye som gamle løsninger.

Transportører
Alle transportører bortsett fra øvre transportør er modulbånd av plast. Fordelene er enkel skifting i bakeriet uten bruk av verktøy, og mulighet for å skifte korte deler eller bare noen få ledd.

– Lett å dele og skjøte med standard skjøtestykker
– Enkle å rengjøre i maskinen – eller utenfor i vaskemaskin
– Sidestyrer på tannhjul uten problemer ved kantkjøring
– Drives med tenner uten glipp på drivtrommelen
– Lav slitasje på nebb fordi båndet er glidemateriale

Skraper
Nye skraper har blitt utviklet etter flere års testing i ulike bakerier og på verkstedet i Askim.
Kjevling av tynne produkter krever gode skraper med høy presisjon, god slippevne og slanke dimensjoner. Gamle metallskraper krever god tilpassing og høyt trykk mot valsen for å fungere. Metall mot metall gir stor slitasje på valsene og derved kortere levetid på valser og skraper. Nye skraper er produsert i best tilgjengelig kunststoffmateriale med tykkelse på kun 2.0 mm. Skrapene former seg etter valsen og monteres uten justering eller tilpassing. Trykket mot valsen er redusert til et minimum via fjærer som holder konstant trykk mot overflaten på valsen. Fjærer i stedet for skruer muliggjør manuell montering og demontering av skrapene uten verktøy. Skrapene har god slippevne uten teflonbelegging.

Styresystem
Styresystemet er bygget opp på den siste versjon av Siemens kontrollsystem. Det er en kraftig computer (PLS) og en vribar 12’ skjerm for operatøren. Touch skjermen kan håndtere 99 ulike resepter. I undermenyer kan man juster alle maskin parametere og innstillinger. Samtlige alarmer blir vist med klar tekst og enkelte viser også posisjon.
Kjevlemaskinen består av 13 motordrifter til valser, bånd, børster og strøere. Det er valgfritt om man ønsker å hastighets regulere motorene separat eller i en kaskade, dvs når motor nr 1 får ny hastighet vil de andre endre seg automatisk.
Til deigmater er det sensor som regulere deigmengde. Med sensoren i kombinasjon med ulike dyser kan kjevlemaskinen levere et stort spend i både tykkelse og bredde av forskjellige deigtepper.
Det er ett innebygget remotesystem som gjør at maskinen kan kobles til internett og være lett tilgjengelig for eksterne Dynatec eksperter for justering og feilsøking.

Kjevlelinje brosjyre

Les mer
Motorer og gir står åpent montert direkte på akselen med enkel tilgang for rengjøring og service.Josef Filtvedt, Gründer og eier i Dynatec AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Josef Filtvedt
Josef.filtvedt@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :

Josef Filtvedt

Mob: +47 90 18 40 18

Josef.filtvedt@dynatec.no

Utvikler/Selger