Brødrene Hans og Ole Gjengedal står ved formtømmeren utviklet av DYNATEC AS

“Me skulle hatt noko slags system slik at me kunne stelle trallun burtpå der og brøe kjem ut nepå der.” Slik var forespørselen fra Gol Bakeri og Konditori AS på det som skulle vise seg å være verdens første High Speed formtømmer for brød.

I det jeg kommer kjørende opp hovedgaten i Gol sentrum og får øye på Gol Bakeri og Konditori AS, liggende i ren nasjonalromantisk omgivelse, pyntet med norske flagg og vakre høstfarger, tenker jeg; “Hvordan havnet verdens første formtømmer her?”

Bakermester Hans Gjengedal i den familieeide bedriften tar varmt imot meg og praten går lett. Etterhvert begynner det å synke inn at bakeriet har tenkt nytt og vært innovative i over 30 år. Våren 1958 startet Baker og Konditor Egil Gjengedal opp ved å leie Storlie’s Bakeri i 10 år, før han og kona Ragnhild kjøpte nabohuset og bygde eget bakeri. Da sønnene kom tilbake til bygda etter endt utdannelse, Hans som baker og Ole som konditor, ble bedriften gjort om til familieaksjeselskapet Gol Bakeri og Konditori AS.

-Hvordan kom du på tanken om å få tømt platene for ferdigstekte brød?
“Vi jobber jo i produksjonen hele tiden og ser hvor det er krevende og tungt arbeid. På den tiden hadde vi en avsetter og fått spesiallagd doble plater for 8 brød i slengen. Det ble litt i tyngste laget å få tømt formene så da måtte vi gjøre noe.” forteller Hans Gjengedal. “I tillegg gikk vi tom for traller og plater for at vi ikke fikk tømt fort nok,” fortsetter Hans og utdyper: “ Vi kunne jo ikke tømme for fort heller da å pakke glovarme brød gjorde posene stygge og produktet ble dårlig.”

-Hva ble gjort for å løse alle problemene?
“Heldigvis hadde vi vært borti Josef Filtvedt hos Dynatec AS i forbindelse med bakerovnene vi hadde kjøpt og tok kontakt,” smiler bakeren. Det viste seg være et smart valg. Hans og broren Ole Gjengedal var med Josef Filtvedt i idéfasen og sammen kom de frem til flere løsninger som var revolusjonerende i bakeriverden den gang. “Vi måtte tenke helt nytt,” sier Josef Filtvedt i Dynatec AS. Han utdyper; “Det var ikke bare å lage en maskin som tømmer traller for brød. Det var fortsatt trangt om plassen for å få nok traller og plater, samt at pakking tok lang tid.”

-Hvordan ble gangen i prosjektet da?
“Først utviklet vi tømmeren, jeg tenkte kapasitet for fremtiden så den ble nok litt heftig dimensjonert,” humrer Josef og fortsetter resonementet: “Den skulle jo tømme twin strap former, noe Gol Bakeri var alene om på den tiden. Samtidig måtte den tømme raskt nok slik at det ville være traller tilgjengelig for mer produksjon. Tenk, 25 år etter, er den fortsatt den desidert raskeste formtømmeren på markedet og den er i fortsatt full drift!”
“Ja vi har bare byttet ut vanlige slitedeler gjennom de 25 årene maskinen har gått og fortsatt er arbeidshesten en viktig sliter for oss,” poengterer Hans Gjengedal.

“Så måtte vi tenke på kvaliteten på brødene, de måtte kjøles ned før pakking. Det var trangt om saligheta i lokalet og teknisk ikke plass til noe kjølespiral, men vi fant en løsning på det og,” ler Josef; “Vi hang spiralen i taket så var det problemet løst.”

Det gjenstående problemet med traller som tok mye plass i lokalet løste Dynatec AS med å lage Z-traller. Z-trallene kunne stables sammen og tok en brøkdel av plassen de tradisjonelle trallene brukte. Nå var problemene løst og Gol Bakeri og Konditori AS var et topp moderne bakeri, men det dukket opp en flaskehals til, det tok for lang tid å få pakket brødene i poser. Josef Filtvedt i Dynatec AS hadde vært forutseende og utviklet en prototype på en posepakker for papirposer. Kort tid etter var Dynbagger, den første serieproduserte posepakkeren som klarte holde unna for kapasiteten til tømmeren, installert i bakeriet.

-Hva hadde automatiseringen å si for bakeriet?
“Hadde alt å si. Kvaliteten på både skåret og hele brød ble mye bedre. Vi fikk økt kapasitet pr. skift, fikk brødet fortere ut og jevnere flyt i pakkingen. I tillegg fikk vi bedre plass og ikke minst medarbeidere som var fornøyde og ikke slitne,” konkluderer Hans Gjengedal i Gol Bakeri og Konditori AS.

I det spørsmålet om dagens situasjon blir stilt dukker Konditor Ole Gjengedal, bror og medeier i bedriften, smilende opp. “Vi holder akkurat på å ferdigstille en 900 m2 utvidelse av bakeriet så innen en måned nå er alt på plass og i full drift,” forklarer Ole Gjengedal.

I dag leverer Gol Bakeri og Konditori AS bake- og konditorvarer for Norgesgruppen i tillegg til å ha eget utsalg. Lokasjon, kapasitet og i forkant med nye trender var avgjørende for å få den kontrakten. 40% av brødproduksjon er egenutviklet og de resterende 60% er nasjonale typer i samarbeid med Bakers. Bakeriet har tilsammen 70 ansatte fordelt på 35-40 årsverk og omsetter for 55 millioner i året.

-Hva med fremtiden?
“Det er en tøff bransje, vi må jage volum for at det skal bli butikk ut av det, men fordi vi har vært forutseende klarer vi det,” sier Hans Gjengedal.
“Kakeproduksjonen øker fordi vi har stor etterspørsel på bestilling av kaker om dagen,” nevner Konditoren Ole Gjengedal, og tilføyer: “ Klart vi har tro på fremtiden, vi har flere spennende ting på gang og har utvidet med tanke på det.” Brødrene Hans og Ole titter lurt på hverandre og smiler hemmelighetsfullt.

Da jeg forlater Gol Bakeri og Konditori As med en pose godsaker fra deres egen butikk slår det meg, det er jo helt riktig at en innovasjon som formtømmeren skal være på en sånn plass. Det er jo det som er Norge. Smarte mennesker godt forankret i egen by og bygd med vilje og evne til å gjøre de smarte tingene for å tilpasse og overleve i dagens samfunn.

gol-bakeri-og-konditori

Les mer
Det er en tøff bransje, vi må jage volum for at det skal bli butikk ut av det, men fordi vi har vært forutseende klarer vi detHans Gjengedal
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Josef Filtvedt
Josef.filtvedt@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
4800
brød i timen
25 år
fortsatt i drift