"DYNATEC har levert et helt strøkent anlegg," forteller Magne Østby, gründer og eier av Vom og Hundemat AS

I vår utførte DYNATEC en total ombygging av Vom og Hundemat AS sitt pakke- og palleteringsanlegg, 4 år etter forrige automatisering. Kapasiteten er nå mer en doblet for Trøgstadbedriften.

EN HUND ETTER KVALITET
Ta en hundekjær jeger, Et arbeidsjern uten ro i ræva som syder av kreativitet og sans for detaljer, så har du selve helten i eventyret om Vom og Hundemat AS.

Gründer og eier Magne Østby i Trøgstadbedriften Vom og Hundemat AS tar hjertelig i mot oss der vi kommer for å se hans siste produksjonsinvestering. En total ombygging av produksjon- og pakkelinje som har doblet kapasiteten samt mulighet til å øke med hele 40% ekstra. I dag produseres og pakkes 18 tonn hundematpølser hos Vom og Hundemat AS.

-Hvordan begynte eventyret?
“Det startet på kjøkkenet til Henni (kona) og meg her i Trøgstad for over 20 år siden,” forteller Østby før han fortsetter: “En bekjent hadde en hund som ikke tålte noe form for hundemat. Siden jeg var slakter og pølsemaker ble jeg spurt om å lage hundemat til hunden.” “Jeg lagde hundemat til han av fisk og ferskt, rått kjøtt som hunden spiste. Hunden ble frisk,” smiler Magne Østby.

Etterhvert som jungeltelegrafen gikk ble Magne kontaktet av hundekjørermiljøet. De var på jakt etter fôr som var bedre og mer næringsrikt slik at hundespannene skulle tåle de påkjenninger de ble utsatt for. Det rene kvalitetsproduktet for hunder begynte å ta av. I 2003 vant Robert Sørlie verdens lengste sledehundeløp; det 1800 km lange «Iditarod» i Alaska. Drivstoffet til hundene var Vom og Hundemat. I dag leverer Vom og Hundemat AS hundemat til fler av verdens beste hundekjørere og andre aktive hundefolk.

-Hvordan forklarer du suksessen?
“Alle råvarene kommer fra Norge. Norske slakterier til lands og til vanns leverer blant de reneste råvarene i verden. Vi inngår ingen kompromisser, ei heller tar vi snarveier som setter vår uovertrufne kvalitet, merkevare eller renommé på prøve,” kommer det kjapt fra Gründeren. “Og ikke minst de ansatte,” fortsetter Østby med stolthet så vi virkelig skjønner han mener det. “De er en strålende gjeng dyreglade medarbeidere som står på og skal ha en stor del av æren.”

-Hvordan er markedet for dere?
“Av all hundemat i Norge har vi 10% av våtfór markedet,” forklarer Magne Østby.

Vom og Hundemat AS har til nå bevisst holdt leveransene til spesialforretninger, dyreforretninger, store kenneler, zoo og dyreparker. Det er der hundeelskere finner selve indrefiléen av hundemat fra Trøgstadbedriften. Vom og Hundemat AS har 11 forskjellige produkter og eksporterer til 12 land. Med 31 ansatte i Norge og 10 årsverk i Sverige omsetter bedriften totalt for 120 mill.

-Og nå har dere investert i ny pakke- og palleteringslinje?
“Ja det måtte til,” sier Magne Østby, og forklarer videre,: “Vi måtte øke kapasiteten på grunn av etterspørsel.”

-Hva gjør anlegget?
Prosjektleder i Dynatec AS, Joakim Sjödin tar til orde og forteller: “Før pakket de hundematpølser for hånd i bakk, palleterte og frøs ned produktene før de ble depalletert, pakket i pappesker og deretter palletert igjen.” “Nå er det gjort en total ombygging av pakkeanlegget,” utdyper Sjödin, “Ferske hundematpølser går nå direkte inn i en stor frysespiral hvor produktet raskt fryses ned, deretter pakkes pølsene direkte i pappesker, palleteres, pall får på strekkfilm og er klar for utkjøring.” “Alt skjer nå helt automatisk,” avslutter Dynatec-ansatte Sjödin.

Pakkingen av pølsene skjer med en liten robot før eskene transporteres til palletering. Pallemater forer robotcella med paller. Samtidig pakkes poser med porsjonsbiter av hundemat i pappesker for hånd og sendes inn til den store roboten. Denne roboten palleterer begge produktene før en stor plastvikler sikrer pallen klar for transport.

-Har investeringen gitt noe effekt?
“Det kan man trygt si,” smiler Magne Østby. “Kapasiteten har doblet seg. Vi kjører 36 000 halvkilos hundematpølser på en vanlig 7,5 timers arbeidsdag og kan fint øke med 40% på samme tiden.” “Så må vi ikke glemme helsegevinsten for de ansatte her”, forklarer Østby, “automatiseringen har fjernet 50% av all løfting.” Eieren vet hva han prater om. Han er en av de på gulvet og har virkelig hjerte for de ansatte. Hver ansatt har fysioterapitime en gang i uka dekket av bedriften. “Dynatec AS har levert et helt strøkent anlegg,” forteller Østby annerkjennende.

-Skjer det noe spennende nytt fremover?
“Tenker jo alltid på nye produkter jeg,” humrer Magne med et glimt i øyet. Her bryter Daglig leder Roy Storli inn.
“Innen dette kommer på trykk er jo produktet lansert.” “Vi har porsjonsbiter til alt fra lille Fifi sittende i veska til sin vestkantfrue til urmannen Lars Monsens aktive turkamerater, men ikke noe for mellomstore hunder,” forklarer Storli.
“Nå lanseres porsjonspakker i kartong med easypack zip. Perfekte porsjoner hundemat med riktig næring for mellomstore hunder.”

Før jeg forlater mønsterbedriften som tar like godt vare på sine ansatte som menneskets beste venn, får jeg vite at det står to nye land klare for å ta imot superkvalitetsproduktet fra Norge. Det spørs vel om vi ikke bare har sett begynnelsen av eventyret Vom og Hundemat AS.

Les mer
Dynatec har levert et helt strøkent anleggMagne Østby, Eier av Vom og Hundemat AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Joakim Sjödin
joakim.sjodin@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
18
tonn
36 000
stk
Mer enn dobling
av kapasitet