Dynatec har utviklet en ny robot som tømmer brødformene og separerer brødene før den plasserer de i riktig avstand på transportbåndet for pakking.

– Roboten er veldig avansert og den kan tømme to formsett om gangen med tre, fire eller fem brød i hvert sett og separere de samtidig, sier utvikler Josef Filtvedt i Dynatec.

Roboten er utviklet for et bakeri i Sverige og er et heftig “in-tool-processing” robotverktøy. I tillegg til tømming av formene skiller verktøyet sammenbakt brød i samme operasjon. Dette skjer ved at nåler settes inn på hver side av brødet, så rives brødene fra hverandre, litt på samme måte som når man river et papir i to. Dette krever mindre kraft enn å dra de rett fra hverandre.

– Når brødene skal tas ut, brukes nåler i hvert brød som løfter de opp av formene. Det er ett sett med nåler for å løfte og ett sett for å separere. Nålene justerer seg i forhold til resepten som stilles inn av operatøren. Forskjellige resepter har former med forskjellig størrelse. Den kan håndtere formbakte, fribakte og sammenbakte brød, og den justerer også brødene i riktig avstand fra hverandre på transportbåndet, avhengig av hvor mange brød som går samtidig på båndet for pakking, sier Filtvedt.

Softwaren stilles inn på gitt resept, og den angir om det er tre, fire eller fem former i hvert formsett. Dette kontrollsjekkes også av celler i maskinen, slik at den ikke går i stykker hvis det ved en feil kjøres et annet formsett, enn angitt av operatør.

Hvis det ikke er behov for alle verktøyene samtidig, for eksempel når det bare er tre former i hvert formsett som skal tømmes, parkeres de to som ikke er i bruk på en slik måte at de ikke står i veien for de andre verktøyene.

Maskinen har kapasitet på 6000 brød i timen.

Les mer
Robotverktøyet er fleksibelt og kan håndtere formbakte, fribakte og sammenbakte brødJosef Filtvedt, Tekninsk sjef Dynatec AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Josef Filtvedt
Josef.filtvedt@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
6000
brød i timen
3, 4 og 5
brød pr form