Fabrikksjef Jan Kåre Sundal har full oversikt på eget kontor. Via en app, sD2 coding cloud, kan man få meldinger, predikativt, før feil skjer på merkemaskiner.

Hos Ferskvarehuset produseres opptil 1000 paller med grønnsalat hver uke, ved hjelp av Industri 4.0.
– Ingenting er på slump lenger, sier fabrikk­sjef Jan Kåre Sundal i Ferskvarehuset som har fått helautomatisk salatproduksjon fra a til å.

Ferskvarehuset startet opp på Frostad i Nord-Trøndelag i 2007, men flyttet til Gardermoen i 2014.

– Da Coop kjøpte seg inn i selskapet var forutsetningen at vi skulle ligge i nærheten av sentrallageret, sier fabrikksjef Jan Kåre Sundal.

Fra «scratch»

Produksjonslokalene ble da bygget «fra scratch», en stor fordel når hele produksjonen skulle automatiseres og digitaliseres i samarbeid med APX Systems og Dynatec, som har levert produksjonsutstyret.

Tidligere var alt manuelt, både i produksjon-, ordrehåndtering og merking.

– Nå har vi blitt industri, slår Sundal fast, og legger til at ingen andre salatfabrikker har denne graden av automatisering.

– Vi håper at det skal gi oss noen fortrinn, både i forhold til utnyttelse av råvarer og opp mot leverandør, sier han.

Alt kan spores

Nå har de oversikt over hvor mye svinn hver enkelt lot gir i produksjon, og kan dermed skille mellom leverandører og gjøre nødvendige tiltak. Alt svinn i produksjon sendes videre og brukes som dyrefôr, understreker fabrikksjefen.

– Nå har vi kontroll. Vi har 100 prosent sporing på alle varer helt tilbake til produksjon. Ingenting er på slump lenger.

Nybrottsarbeid

Produksjonsløsningen har Ferskvarehuset utarbeidet fra grunnen av sammen med APX Systems og Dynatec. Ferskvarehuset la fram utfordringer de har møtt i produksjon tidligere som de ønsket løst, og APX Systems og Dynatec kom opp med løsninger.

– Dette er nybrottsarbeid. Ingen har tidligere gjort dette før i frukt og grøntsektoren, sier Sundal, og legger til at de syntes det er hyggelig at både APX Systems og Dynatec er norske leverandører.

– Det viser er at norske leverandører er konkurransedyktige, sier Sundal.

Brukervennlig

Fabrikksjefen påpeker at ingen som jobber i Ferskvarehuset er dataingeniører. Det er derfor viktig at brukergrensesnittet er enkelt.

– Det er en totalløsning som er veldig brukervennlig i produksjonen, sier Sundal og legger til at produksjonen har blitt mye mer effektiv.

– Vi har nesten 40 prosent mindre bemanning, og har samtidig fjernet mange muligheter for menneskelig feil. Alt går automatisk etter ordre.
Skånsom behandling

Ferskvarehuset produserer kun etter ordrer, ingenting står på lager. En ordre som blir mottatt klokken 14.00, blir satt i produksjon klokken 06.00 dagen etter. Klokken 18.00 er salaten på plass i butikk. Jobber man med ferskvare er tidsfaktoren viktig.

– Vi har fått bedre holdbarhet på varer. Det er mye mer skånsom behandling av salaten enn når man holder på manuelt, sier Sundal.

– Vi har praktisk talt ikke reklamasjoner lenger.

Les mer
– Vi har praktisk talt ikke reklamasjoner lengerFabrikksjef Jan Kåre Sundal
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Kurt Pedersen
kurt.pedersen@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :